top of page
sensor.jpg

ויסות חושי

מה זה ויסות חושי?

כדי להבין את המושג וויסות חושי, חישבו על כפתור שתפקידו להגביר או להחליש את הווליום.

נסו לדמיין שהכפתור הזה נמצא בכל אחד מהחושים והוא אמור להיות מכוון לעוצמה נעימה בה אפשר להנות מהמידע המגיע מאותו חוש אל המוח.

כאשר הכפתור מכוון לעוצמה גבוהה מידי המוח מקבל את האינפורמציה ללא יכולת לסנן, לארגן אותו ולהשתמש בו בהתאם. מעין הצפה של אינפורמציה כמו גלי צונמי השוטפים את המוח.

כאשר האינפורמציה ממשיכה להגיע ללא הפוגה (למשל: בגד לא נעים, ריחות חזקים, מקומות רועשים) המוח מאותת לגוף למצוא את הדרך המהירה שבה האינפורמציה תחדל להגיע. ההתנהגויות שיבואו לידי ביטוי בעקבות איתות זה יכולות לנוע בין "התנתקות", התרחקות, הימנעות וריחוף לבין תנועה מרובה, אגרסיביות וביטויי רגש לא מותאמים (קושי בוויסות רגשי).

כאשר הכפתור מכוון לעוצמה נמוכה, המוח לא מקבל מספיק אינפורמציה מהחושים והביטוי של מצב זה הוא בדרך כלל עיכוב התפתחותי משמעותי (בהתאם לעוצמה אליה מכוון הכפתור).

אותו כפתור יכול להיות מכוון היטב בחלק מהחושים ובאחרים לא, לפעמים אפילו רק בחוש אחד. לעיתים הכפתור יהיה מכוון בעוצמה גבוהה בחלק מהחושים ובעוצמה נמוכה בחושים אחרים. כל אלה הופכים את עולם הוויסות החושי למתעתע ומבלבל אך כדי לעזור לכם להתמצא הנה כמה דוגמאות וסימנים לכך שהכפתור מכוון לעוצמה גבוהה (שכיח יותר):

 

חוש הטעם

הימנעות ממרקמים רכים כמו עגבנייה, מרשמלו, אבוקדו. צורך בהפרדת המזונות בצלחת (שהפתיתים לא יגעו בשניצל), העדפה ברורה למאכלים "נקיים" כמו מרק ללא ירקות או עלים, פסטה ללא רוטב.

חוש השמיעה

קושי לשהות במקומות הומים, מבחינים ומתכווצים מטונים גבוהים או הרמת קול, מניחים ידיים על האוזניים על מנת לווסת את הרעש.

 

חוש המישוש

הימנעות ממגע עדין (בדרך כלל) וצורך במגע ברור (לפעמים יתבטא בחיבוק חזק), העדפה לבגדים רכים, מאווררים ורחבים, לעתים קרובות התפר בגרביים יפריע ובכלל החורף הופך למאתגר מכיוון שיש העדפה לסנדלים או נעליים פתוחות ואף לבגדים קצרים (בטח לא מעיל או סוודר), הימנעות מחומרים כמו חול, דבק, דשא, לפעמים גם מים, צורך בשטיפת ידיים מרובה ובכלל צורך בניקיון והימנעות מלכלוך, צורך בשמירה על המרחב האישי, קושי עם קרבה פיזית (אלא אם המגע ברור וחזק).

 

חוש הריח

הבחנה בריחות קלים ביותר, קושי לשהות במקומות "ריחניים" (גם אם הריח הוא טוב מתקשים להכיל את נוכחות הריח).

 

חוש הראייה

צורך בתאורה נעימה ולא חזקה מידי.

סימנים לכך שהכפתור מכוון לעוצמה נמוכה בחוש המישוש: חוסר תגובה למגע\ מכה\ חום וקור, התפתחות מוטורית איטית בשנה הראשונה (לא מחייב אך שווה בדיקה), צורך בנדנוד חזק, תחושה של "פיל בחנות חרסינה"- כל פעולה נראית לא מותאמת למקום\ סיטואציה\ סביבה.

מאמרים בנושא ויסות חושי

1
2

הרצאה בנושא ויסות חושי

איך אני יכולה לעזור לילד.ה שלך

ראשית יש לבצע אבחון על מנת להבין האם מקור הקושי הוא אכן בוויסות החושי ומי מהחושים אינו מווסת.

כעת נוכל לתת מענה הן במסגרת טיפולית והן במסגרת הבית (במשחקים שונים, בזמן מקלחת ובפעילויות זמינות ופשוטות). 

במקביל נקיים הדרכת הורים על מנת להבין את תהליך החשיבה של ילד המתמודד עם קושי בוויסות החושי, למה הוא הוא זקוק מהמבוגרים בסביבתו ואיך להרחיב את החוויות החושיות שלו בצורה מכבדת.

השילוב בין המענה החושי לבין מענה התנהגותי מאפשר שינוי משמעותי ברמת הוויסות (הכפתור מכוון למידה נעימה יותר), ביכולת להתמודד עם מצבים המציפים את המערכת החושית ובתפקוד היומיומי.

אם אתם מרגישים שרק הייתם רוצים הכוונה לפעולות שאפשר לעשות בבית, הקורס: "פיתוח ושיפור המוטוריקה העדינה במטבח בקלות ובהנאה" יכול לעזור לכם בכך. אומנם הוא מיועד לנושא המוטוריקה העדינה אך אני מדברת בו הרבה על הנושא החושי ואיך אותן פעולות במטבח יכולות לתרום לנושא הוויסות החושי.

דרך נוספת: הרצאה ייעודית וממוקדת בנושא הוויסות החושי, השפעותיו, דרכי טיפול והתמודדות והתייחסות נרחבת למשחקים רלוונטיים שאפשר לשחק בכל בית במטרה להביא לאיזון במערכת החושית.

מוצרים שיכולים לעזור

רוצה להתייעץ?

adi@gameway.co.il

נייד- 050-7315031

בוואצאפ

גאולים

  • Black Facebook Icon
  • Black Pinterest Icon

תודה! ההודעה נשלחה

bottom of page